De geschiedenis van Thorn

Groep toeristen luistert naar een gids die vertelt over de geschiedenis van Thorn

De geschiedenis van Thorn: een vrouwenbolwerk

Het witte stadje Thorn ligt in de gemeente Maasgouw, in het hart van de provincie Limburg. Het staat bekend om zijn karakteristieke witgeschilderde gebouwen en smalle straatjes die dateren uit verschillende tijdperken van de Nederlandse geschiedenis. De geschiedenis van Thorn is rijk en boeiend, en strekt zich uit over meer dan duizend jaar. Thorn was meer dan achthonderd jaar een zelfstandig staatje waar stiftdames onder leiding van een vorstin-abdis de scepter zwaaiden. Al vanaf het ontstaan van het stift is duidelijk dat vrouwen een grote rol spelen,  eigen baas zijn en zich niet laten overrulen door anderen.

Mini-vorstendom Thorn

Thorn was 800 jaar een mini-vorstendom waar 33 abdis-vorstinnen de scepter zwaaiden. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg haar eigen munt.  Met de komst van de Fransen in 1794 kwam hieraan een einde. De Fransen voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen. Meer ramen in het huis betekende een hogere belasting. De arme bevolking metselde de ramen dicht om de belastingaanslag te beperken.  Om de ‘littekens van de armoede’ te verbergen, werden de huizen wit gekalkt. 

Gids begeleidt een groep en vertelt alles over de geschiedenis van Thorn

De Abdijkerk in Thorn

Van kloosterkerk tot stiftskerk tot parochiekerk en museum. De gotische Abdijkerk domineert nog steeds het romantische, witte stadje Thorn. Een gracieuze erfenis van 800 jaar vrouwelijk bewind; hier regeerden dames in de hoogste adellijke stand. De Abdijkerk is een gotische kruisbasiliek met romaanse westbouw, daterend uit de 10e eeuw. Het interieur is barok met een imposant hoofdaltaar. Wist je dat je de Abdijkerk in Thorn bijna dagelijks kunt bezoeken?

Leer alles over de Abdijkerk

De machtige Abdijkerk torent hoog boven alles uit

Kapel onder de Linden

Een stukje buiten het centrum van Thorn ligt de Kapel onder de Linden. In 1673 heeft Clara Elisabeth, gravin van Manderscheidt Blankenheim, kanunnikes van de Rijksabdij Thorn even buiten Thorn de kapel laten bouwen als devotie voor Maria. De kapel is nu, ruim 350 jaar later, nog steeds te bezoeken. De Kapel onder de Linden is dagelijks geopend voor gebed, het opsteken van een kaarsje of om even tot rust te komen.

Vlag wappert bij de Kapel onder de Linden

Themawandelingen Thorn

De beste manier om meer te weten te komen over Thorn en de geschiedenis van Thorn is door te voet op pad te gaan. Elke derde zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er het hele jaar door, rondleidingen voor groepen mogelijk. Zelf een stadswandeling door Thorn maken is ook mogelijk. Deze stadswandeling van ca. 2 km voert langs 21 monumenten en gebouwen en is te koop bij VVV Thorn of in de webshop.

Klik hier voor groepsrondleidingen

Groep luistert naar de gids die vertelt over de geschiedenis van Thorn

Museum Thorn & VVV Thorn

In het Museum Thorn kom je alles te weten over de geschiedenis van het witte stadje.  Een van de topstukken in het museum is het driedimensionale portret ‘Panorama Thorn’. Aan dit pronkstuk werd zo'n acht jaar gewerkt en is gemaakt in de schaal 1:100. Voor de kinderen is er in het museum een leuke speurtocht beschikbaar op de I-Pad.
In hetzelfde gebouw als waar het museum is gevestigd, zit ook VVV Thorn.  Hier vind je een ruim aanbod aan wandel-, fiets- en ruiterroutes, stads- en dorpswandelingen en toeristisch informatiemateriaal van de directe omgeving. 

Banner van VVV Thorn aan de muur van het Museum Thorn

Het witte stadje Thorn

Thorn is een geliefde toeristische bestemming waar bezoekers niet alleen genieten van de architectuur en de geschiedenis van Thorn maar ook van de prachtige natuur in het buitengebied, de  evenementen en de culinaire hoogstandjes in de restaurants in het witte stadje. Ben je benieuwd wat er verder allemaal te zien, doen en te beleven is in Thorn, klik dan op onderstaande button! 
Foto: © Kristel Fotografie Thorn

Het witte stadje Thorn

Doorkijkjes bij de brug in Thorn