Lange afstandswandelingen
door Limburg

2 personen maken een lange afstandswandeling door het Hart van Limburg

Etappes van lange afstandswandelingen 

Naast de korte(re) wandelroutes door de Limburgse natuur en langs bezienswaardigheden zijn er ook verschillende etappes van lange afstandswandelingen die door het Hart van Limburg lopen. Deze lange afstandswandelingen hebben meestal een bepaald thema. Wandelend over deze paden kom je meer te weten over het desbetreffende thema en kom je langs de meest prachtige plekken van onze provincie. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of op zoek bent naar een mooie, ontspannen wandeling, de lange afstandswandelingen door Limburg zijn een genot voor elke buitenliefhebber.

Hertogenpad

Het Hertogenpad is een lange afstandswandeling van 238 km lang die loopt tussen Breda en Roermond. Deze wandelroute bestrijkt het gebied waar vanaf de dertiende eeuw de hertogen met kerken, kunst en handel de basis hebben gelegd voor de huidige, Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg. Steden als Breda en Roermond kwamen in deze tijd tot bloei en vormden een centrale spil in het goede, bourgondische leven in het zuiden van Nederland. De laatste drie etappes van het Hertogenpad lopen door het Hart van Limburg.

Het Hertogenpad 

Grafbeelden van de graaf en gravin van Gelder in de Munsterkerk in Roermond

Hiking Trail

De Hiking Trail is een wandelroute van 247 km dwars door Limburg langs belangrijke historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog. De Hiking Trail volgt de route die de geallieerden hebben afgelegd tijdens de bevrijding van Europa in 1944 en 1945. Langs de lange afstandsroute vind je Vector of Memories en Liberation Route luisterplekken. Dit zijn herkenningspunten die plaatsen markeren waar zich belangrijke gebeurtenissen tijdens WOII hebben afgespeeld. Bij de luisterplekken kun je middels de Liberation Route app deze gebeurtenissen beluisteren. 

Hiking Trail Limburg

Geallieerde bevrijder rijdt met jong meisje in een jeep en steekt zijn duim op

Pelgrimspad / Camino de Santiago

De Camino de Santiago, ook wel bekend als het Pelgrimspad, is een netwerk van pelgrimsroutes die naar de stad Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje leiden. Enkele etappes van het Pelgrimspad voeren door het Hart van Limburg. Net als op andere delen van het Pelgrimspad zijn er langs de Limburgse route diverse overnachtingsmogelijkheden voor pelgrims, variërend van eenvoudige herbergen tot hotels en pensions. Zo is er bijvoorbeeld in Roermond een refugio ingericht in de catacomben van de Sint Christoffelkathedraal waar pelgrims kunnen overnachten tijdens hun tocht naar Santiago de Compostella.

Pelgrimspad / Camino de Santiago

De Sint Jacobsschelp die de route aangeeft van het Pelgrimspad in Roermond

LAW RivierPark Maasvallei

Uitgeroepen tot beste Wandelroute van het jaar 2021 in de Benelux, neemt de LAW RivierPark Maasvallei je mee langs de oevers van de Maas door zowel Belgisch als Nederlands Limburg. Je wandelt door een uniek landschap, gevormd door de Maas en langs charmante Maasdorpjes van Maastricht/Lanaken tot Thorn/Kessenich. De LAW RivierPark Maasvallei is 137 km lang.

LAW RivierPark Maasvallei

Zonsopgang bij natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd, onderdeel van de LAW RivierPark Maasvallei

Pieterpad

Wellicht de meest bekende lange afstandswandeling van Nederland is het Pieterpad. De route loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Maastricht en is ongeveer 498 kilometer. Het Pieterpad is opgedeeld in 26 etappes. Drie van deze etappes gaan door het Hart van Limburg. Elke etappe heeft zijn eigen unieke kenmerken en landschappen. 

Pieterpad etappes

Langs het Pieterpad ligt de Basiliek van St. Odiliënberg waar deze wandelaars rusten op een bankje