Sint-Christoffelkathedraal

Sint-Christoffelkathedraal
Grote Kerkstraat 29
6041 CR
Roermond
De Sint-Christoffelkathedraal torent hoog boven de binnenstad van Roermond uit
Binnenin de Sint-Christoffelkathedraal met de kerkbankjes en de glas-in-lood ramen
Het gouden beeld van Sint Christoffel op de torenpiek van de Kathedraal in Roermond

Kerk

Bezienswaardigheid

De Sint-Christoffelkathedraal is een Gothische kruisbasiliek die stamt uit het jaar 1410. Het is de kathedraal van het bisdom Roermond.

De Kathedraal van het bisdom

Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad, een welkome ontwikkeling nadat de stad een fikse stadsbrand achter de rug had. In de kathedraal staat de zetel (cathedra) van de bisschop van Roermond. In het verleden was Roermond hoofdstad geweest van het Overkwartier Gelre. De oorspronkelijke parochiekerk kwam buiten de vestingsmuren te liggen. Daarom werd er besloten om binnen de muren een nieuwe, grotere kerk te bouwen. Oorspronkelijk werd de kerk gebouwd in de vorm van een Grieks kruis met vier armen van gelijke lengten. In de loop der eeuwen werd de kerk vele malen uitgebreid tot haar huidige vorm: een vijfbeukige basicaalschip met ingebouwde westtoren. In de 16e eeuw heeft men van de hele kerk een hallenkerk willen maken door de drie even hoge koren ook in de beuken door te trekken. Dat is nog het beste te zien in het oostelijke transept.

Het bewogen verleden van de Sint-Christoffelkathedraal

Het verleden van de Sint-Christoffelkathedraal is op zijn zachtst gezegd nogal roerig te noemen. Door verschillende rampen, waaronder een stadsbrand, de beeldenstorm, plunderingen door troepen van Willem van Oranje, blikseminslag en storm, moest de kerk het regelmatig ontgelden. Maar ook door de strategische ligging werden de kerk en de toren vele malen verwoest. De zwaarste verwoesting had de kerk te verduren op 28 februari 1945. De Duitsers bliezen de toren op om te voorkomen dat Engelse troepen deze konden gebruiken als uitkijkpost. De kerk bleef achter als een ruïne. Eén dag later werd Roermond bevrijd. Pas in 1957 was de herbouw van de kerk voltooid.

De Kathedraaltoren en 'Sjtuf'

Op de 86 meter hoge kathedraaltoren prijkt sinds 1957 het gouden beeld van Sint Christoffel met Jezus op zijn schouders (in de volksmond liefkozend 'Sjtuf' genoemd). Het beeld is extra bijzonder voor de stad, want het draagt letterlijk de inwoners van Roermond met zich mee: zij kregen bij het hijsen van het beeld de kans om hun naam te noteren op een rol perkament die in een koker van het beeld werd gestopt. De kathedraaltoren is in de maanden april t/m oktober elke eerste zaterdag van de maand om 13:30 uur, 14:30 uur en 15:30 uur voor een beklimming geopend.

De stadsgidsen van Hart van Limburg verzorgen wandelingen in Roermond voor groepen op afspraak waar ook rondleidingen in de kathedraal kunnen worden opgenomen.

Openingstijden

Dag Time slot Reactie
zondag: 14:00 - 17:00
maandag: 14:00 - 17:00
dinsdag: 14:00 - 17:00
woensdag: 14:00 - 17:00
donderdag: 14:00 - 17:00
vrijdag: 14:00 - 17:00
zaterdag: 14:00 - 17:00

De Sint-Christoffelkathedraal is gesloten op 1 januari en de drie carnavalsdagen.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
 
 
3,00km
Wandelroute
 
3,09km
Wandelroute
 
 
 
 
 
4,83km
Wandelroute
 
 
 
6,01km
Wandelroute
 
6,70km
Wandelroute
 
 
 
7,10km
Wandelroute
 
7,10km
Wandelroute
 
 
 
8,57km
Wandelroute
 
8,58km
Wandelroute